SDT: Nema dokaza da su članovi kriminalne grupe obezbijedili telefon sa SKY aplikacijom za Abazovića

SDT: Nema dokaza da su članovi kriminalne grupe obezbijedili telefon sa SKY aplikacijom za Abazovića

Iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) oglasili su se saopštenjem koje potpisuje specijalni tužilac Miroslav Turković, a u kojem se navodi da nema dokaza da su članovi jedne organizovane kriminalne grupe nabavili telefon sa aplikacijom SKY ECC za premijera Dritana Abazovića.

Navodi se i da na osnovu prikupljenih dokaza ništa ne ukazuje na podatak da je Abazović dok je bio potpredsjednik Vlade koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima.

Turković navodi da mu je od strane bivšeg GST Milivoja Katnića početkom avgusta 2021. godine predat u rad materijal koji se odnosi na dio komunikacija ostvarenih putem aplikacija SKY Ecc, a koji je dostavljen od strane EUROPOL-a.

"Nije mi poznato kada su predmetni podaci koji se odnose na SKY ECC komunikaciju dostavljeni u SDT-u, niti mi je poznato da li je materijal koji sam primio u rad, prethodno analiziran od strane nekog drugog specijalnog tužioca. Nakon analize sadržine dostavljenih komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC, formiran je predmet, te se započelo sa preduzimanjem dokaznih radnji u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica. Takođe, dana 10.08.2021.godine, za postupanje u predmetu formiran je istražni tim koji su činili i službenici Uprave policije - Specijalnog policijskog odjeljenja, te policijski službenici Sektora za borbu protiv kriminala - Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela.  Na osnovu izvršenih analiza i do tada prikupljenih dokaza izdat je nalog da se podnese krivična prijava protiv Stefana Đukića i drugih lica zbogkrivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije iz čl.401a Krivičnog zakonika Crne Gorei više drugih krivičnih djela. Tom prilikom pet lica je lišeno slobode, nakon čega je dana 18.08.2021. godine, donesena naredba o sprovođenju istrage koja istraga je proširena u više navrata, u odnosu na druga lica i druga krivična djela", navodi Turković.

U saoptenju se dalje navodi da su u toku izviđaja, a kasnije i u toku istrage, preduzete brojne dokazne radnje i u tom smislu izvršena su pretresanja stana i drugih prostorija koje koriste okrivljeni i druga lica, privremeno oduzeti brojni predmeti - oružje, eksplozivna sredstva, opojna droga, motocikli, vozila i drugi predmeti od značaja zakrivični postupak, obavljena su brojna vještačenja, saslušni svjedoci, te je pribavljena odgovarajuća dokumentacija od strane državnih organa i drugih pravnih lica, kako bi se utvrdile činjenice važne za donošenje odluke.

Turković dodaje da je osim toga, putem međunarodne pravne pomoći, od strane nadležnog pravosudnog organa Francuske Republike, pribavljena  sadržina komunikacija ostvarenih putem aplikacije SKY ECC, preko naloga za koje je utvrđeno do stepena osnovane sumnje, da su korišteni od strane okrivljenih ili da su komunicirali sa okrivljenima. 

"Dokazi pribavljeni na ovaj način – komunikacija ostvarena preko aplikacije SKY ECC, je bila predmet analize u koju su bili uključeni i policijski službenici - članovi istražnog tima, a policijski službenici su s tim u vezi sačinili izvještaj. Nakon završetka istrage, te na osnovu analize svih dokaza, dana 08.02.2022.godine, podignuta je optužnica Kts br.180/21 od 08.02.2021. godine, protivokrivljenih Đukić Stefana i dr, zbog prethodno navedenih krivičnih djela", navodi se u saopštenju.

Turković ističe da, povodom navoda objavljenih u pojedinim medijima u toku jučerašnjeg dana i danas, obavještava javnost da smatra da dokazi prikupljeni u toku istrage, svojom sadržinom nijesu dali činjenični osnov za zaključak da su okrivljeni obezbijedili mobilni telefon sa aplikacijom SKY ECC za Dritana Abazovića, sadašnjeg predsjednika Vlade Crne Gore.

"Niti sam ocjenom sadržine prikupljenih dokaza pronašao bilo koji podatak da je isti koristio kriptovani mobilni telefon, odnosno da je učestvovao u komunikaciji sa okrivljenima ili drugim licima. Na prednje ukazuje i iskaz svjedoka Boža Milonjića, koji je prema objavljenoj komunikacijii trebao biti posrednik u predaji kriptovanog telefona, koji je naveo u bitnom da isti nije kontaktiran od strane okrivljenih, da nije posjedovao, koristio, niti mu je iko ikada nudio kriptovani mobilni telefon, dok iz odgovora nadlelžnog pravosudnog organa Francuske Republike, po zamolnici ovog tužilaštva proizilazi da nijesu uspjeli povezati nijedan SKY ECC ID sa pseudonimom „Iguman Stefan“ ili imenom Božo Milonjić", zaključeno je u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.