11. 12. 2020 - 09:19
LeBron James izabran za najboljeg sportistu godine, ali nisu...
907
Shares
LeBron James izabran za najboljeg sportistu godine, ali nisu presudili sportski rezultati

LeBron James izabran za najboljeg sportistu godine, ali nisu presudili sportski rezultati

11. 12. 2020 - 09:19
0
Shares

Američki magazin "Time'' izabrao je sportistu godine u 2020. godini, a to je prema njihovom mišljenju LeBron James.

U obrazloženju odluke navodi se da je Lebron uspostavio novu paradigmu u kojoj, navodi se komercijalni uticaj postoji uz politički princip.

Time podsheća da je James krajem juna ove godine, a podstaknut pokretom „Black lives maters“ osnovao neprofitnu organizaciju „Više od glasa“ sa ciljem privlačenja sve većeg broja ljudi na birališta.

Do avgusta skoro 50 sportista, zabavljača i medijskih ličnosti mu se pridružilo, a sama organizacija je do održavanja izbora regrutovala više od 40.000 radnika za izbore i u mjestima kao što su Atlanta, Milvoki, Detroit i Filadelfija, što su sve gradovi koji su pomogli davanju ključnih glasova kandidatu demokrata Joeu Bidenu.

James je podsticao svoje pratioce na Twiteru, njih 48 miliona da glasaju, a sebe je prikazivao na bilbordu na kome je pisalo „glasaj ili umri“, što je, navodi Time najistaknutiji primjer sve većeg aktivizma koji se proširio u sportskom svijetu u 2020. godini.

- Podstaknuti pandemijom koja je nesrazmjerno oduzela živote i živote obojenih građana, policijskim ubistvima nenaoružanih Afroamerikanaca, svi od sportista na koledžima, teniskih zvezda, vozača trkačkih automobila izjašnjavali su se protiv rasne nepravde - navodi Time i dodaje da je on svoj bol i bijes usmjeravao na akcije.

 

Učitaj još novosti