Specijalno tužilaštvo formiralo 17 predmeta za organizovani kriminal
Specijalno državno tužilaštvo

Podatak uoči sastanka na Briselu

Specijalno tužilaštvo formiralo 17 predmeta za organizovani kriminal

Prema podacima Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), tokom 2022. godine izdate su naredbe o sprovođenju istrage za krivična djela organizovanog kriminala u 17 predmeta protiv 140 fizička i pet pravnih lica. Podignute su optužnice u 13 predmeta protiv 103 fizička i šest pravnih lica, naglašava se u Platformi za učešće crnogorske delegacije na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu, u hibridnom formatu, 25. januara.

Dokument je objavljen na sajtu Vlade. Odbor čine predstavnici Evropskog savjeta i Evropske komisije, s jedne, i predstavnici Vlade Crne Gore s druge strane. Predstavlja ključno tijelo koje se bavi sprovođenjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Radi efikasnijeg djelovanja, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje osnovao je sedam pododbora, sa zaduženjima za praćenje i konsultacije u specifičnim oblastima.

Kako se ističe u Platformi Vlade Crne Gore, u prošloj godini pokrenute su finansijske istrage u deset predmeta protiv 96 lica.

"Posebno je važno istaći značajne akcije usmjerene na organizovane kriminalne grupe. Naime, u međunarodnoj policijskoj akciji realizovanoj u julu 2022. uhapšeno je osam lica dok se 11 koji su, uz pomenutih osam, obuhvaćeni krivičnom prijavom za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i stavljanje u promet opojnih droga, već nalazilo na izdražavanju zatvorske kazne ili su bili u bjekstvu", piše u dokumentu, u dijelu gdje se opisuje bilans u borbi protiv organizovanog kriminala. 

Takođe, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, 2022. godine uhapšen je specijalni državni tužilac S.Č. zbog osnova sumnje da je, obavljajući funkciju od sredine 2020. do 2022. učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i više krivičnih djela zloupotreba službenog položaja.

Kaže se da je značajno pomenuti i predmet u kojem Specijalno policijsko odjeljenje lišilo slobode V.L., službenika Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i protiv njega, kao i protiv još 11 osoba koje su u bjekstvu ili na izdražavanju zatvorske kazne, podnijelo krivičnu prijavu zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije. 

"U krivičnom predmetu koji je, u maju 2022. po nalogu glavnog specijalnog tužioca, ponovo formiran, po materijalu Europola i francuskih pravosudnih organa, lišen je slobode službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost P.L., zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, stavljanje u promet opojnih droga, krijumčarenje, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija i zloupotreba službenog položaja", navodi se u u Platformi za učešće crnogorske delegacije na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu.

Specijalno državno tužilaštvo je u decembru 2022. donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv deset okrivljenih od kojih je nekoliko obuhvaćeno i navedenim predmetom, zbog postojanja osnovane sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

"Dok se okrivljenom P.L. kao službeniku Agencije za nacionalnu bezbjednost na teret stavlja produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Naredbom se okrivljenima stavlja na teret da su postali članovi kriminalne organizacije, u junu i julu 2020. godine prikupljali podatke o lokaciji i kretanju oštećenih A.K. i D.H., pripadnika suprotstavljene kriminalne organizacije koje treba lišiti života, obezbjeđivali finansijska sredstava za pripremanje i izvršenje krivičnog djela, nabavljali vatreno oružje, prevozna sredstva i plovila te stanove za izvršenje djela i bjekstvo, odnosno skrivanje, da bi po kvalifikaciji Specijalnog državnog tužilaštva, iz bezobzirne osvete i na podmukao način, na Krfu u Grčkoj, lišili života oštećene, za šta je neposrednim izvršiocima isplaćeno 1.400.000 eura", ukazuje se u Platformi za učešće crnogorske delegacije na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu. 

Takođe, rečeno je, Specijalno državno tužilaštvo je donijelo naredbu o proširenju istrage protiv bivšeg direktora Uprave prihoda i carina R. M. kojeg je Specijalno policijsko odjeljenje uhapsilo, zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

"Prema podacima sudstva u odnosu na ukupan broj predmeta iz oblasti organizovanog kriminala, tokom 2022. godine Viši sud u Podgorici je imao u radu 79 predmeta protiv 606 okrivljena lica (537 fizičkih i 69 pravnih lica). Od ukupnog broja predmeta riješeno je devet predmeta, i to djelimično", piše u tekstu u Platforme za učešće crnogorske delegacije na sastanku Odbora za stabilizaciju i pridruživanje u Briselu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.