26. 04. 2021 - 12:10
Cantona se i 26 godina kasnije ne kaje zbog čuvenog kung-fu...
907
Shares
Cantona se i 26 godina kasnije ne kaje zbog čuvenog kung-fu udarca, već žali samo za jednim

Legendarni Francuz

Cantona se i 26 godina kasnije ne kaje zbog čuvenog kung-fu udarca, već žali samo za jednim

26. 04. 2021 - 12:10
0
Shares

Bilo je to na meču Crystal Palace - Manchester United. Najbolji igrač lige brutalno kung-fu udarcem udara navijača. Eric Cantona nije mogao trpiti uvrede i uzeo je stvar u svoje ruke.

Cantona je pocrvenio nekoliko trenutaka prije incidenta, prilkom izlaska s terena čuo je psovku na koju bi rijeko ko ostao hladan, pogotov ne neko ko je temperamentan kao legendarni Francuz.

"Vrati se nazad u Francusku zajedno sa svojom je*enom majkom, kopile jedno", dobacio je navijač s tribina. Kada je to Cantona čuo nije se uspio suzdržati.

Skočio je tada sjajani napadač, udario navijača prvo nogom, a zatim i rukama da ga nisu zaustavili kolege i osoblje iz Manchester Uniteda.

Danas Cantona uopšte ne žali zbog svega što se desilo, već se kaje samo zbog jedne stvari, a to je što navijača nije udario još snažnije.

"Vrijeđali su me hiljadu puta i nikad nisam reagovao, ali nekad ste slabi. Žalim za jednim. Volio bih da sam ga udario snažnije", kazao je 54-godišnjak.

Napada je Cantonu tada kostao devetomjesečne suspenzije i 120 sati dobrotvornog rada. "Željeli su da ja budem primjer", rečenica je kojom danas opisuje tada izrečenu kaznu.

Francuz se oprostio u 30. godini što je tada bilo apsolutno iznenađenje. Bilo je to 1997. godine. Odluku Sir Alex Fergusonu je saopštio svega 24 sata uoči meča polufinala Lige prvaka protiv Borussije Dortmund.

"Volio sam tu strast u meni, adrenalnin. Igrao sam zato što mi je to bio san kao djetetu. Ali kada je san postao rutina nisam više želio igrati. Želio sam biti iskren prema sebi, navijačima i svima", dodao je Cantona.

Od značajnijih dostigućnća u karijeri bio je prvak Francuske s Marseilleom, te Engleske s Leeds Unitedom i Manchester Unitedom. Poslije završetka karijere oprobao se kao glumac, a još uvijek se bavi kinematografijom.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti