03. 06. 2021 - 16:22
Prošle su 24 godine od najluđega gola iz slobodnjaka u...
907
Shares
Prošle su 24 godine od najluđega gola iz slobodnjaka u povijesti nogometa: Carlos otkrio kako je došlo do golčine

TURNIR U FRANCUSKOJ

Prošle su 24 godine od najluđega gola iz slobodnjaka u povijesti nogometa: Carlos otkrio kako je došlo do golčine

03. 06. 2021 - 16:22
0
Shares

Ljeto prije Svjetskog prvenstva 1998. u Francuskoj se održao prijateljski turnir Tournoi de France, koji je služio kao proba, najava i zagrijavanje za mundijal za neke od favorita.

Na turniru su domaćini, Brazil, Engleska i Italija igrali svako sa svakim, a osvojili su ga Englezi sa šest bodova.

Prva utakmica turnira odigrana je na današnji dan prije 24 godine, a ostala je zapamćena po jednom od najspektakularnijih golova svih vremena, slobodnom udarcu kojim je Roberto Carlos porušio zakone fizike. Mnogi ga i danas smatraju najboljim slobodnjakom svih vremena.

Igrala se 21. minuta utakmice Francuske i Brazila (1:1) na Lyonovom stadionu Gerland kad je lijevi bek gromovitog udarca postavio loptu na 35 metara od gola Fabiena Bartheza. Koračao je unatrag sve do središnjeg kruga, a onda potrčao i raspalio.

Sakupljač lopti više od pet metara udaljen od gola instinktivno se sagnuo misleći da će ga lopta pogoditi. No ona je iznenadno skrenula i odsjela u mreži šokiranog Bartheza.

"Ni danas ne znam kako mi je to uspjelo. Nikad poslije nisam pokušao tako udariti loptu jer znam da ne bih zabio", rekao je Brazilac u razgovoru za ESPN 2017. godine, a u drugom intervjuu je otkrio da se sjeća reklame iza gola i da je ciljao slovo A.

Kasnije se ispostavilo da fizičari lako mogu objasniti ponašanje lopte pri najpoznatijem nogometnom efeu svih vremena, ali čak su se i oni složili da je gol čudesan.

Učitaj još novosti