09. 06. 2021 - 14:27
Ronaldu smeta Platini, prijeti Grizman: Najbolji strijelci u...
907
Shares
Ronaldu smeta Platini, prijeti Grizman: Najbolji strijelci u historiji evropskih prvenstava

U SUSRET EURU

Ronaldu smeta Platini, prijeti Grizman: Najbolji strijelci u historiji evropskih prvenstava

09. 06. 2021 - 14:27
0
Shares

Evropsko prvenstvo počinje za dva dana. Utakmicom na Olimpiku između Italije i Turske započet će 16. izdanje evropske smotre najboljih selekcija. Mnogo je zanimljivih brojki, a kada je riječ o najboljim strijelcima u historiji takmičenja, samo dvojica će imati priliku ovog ljeta popraviti brojke.

Na vrhu liste strijelaca su Kristijano Ronaldo (Cristiano) i Mišel Platini (Michel) koji na svom kontu imaju devet golova, s tim da je Portugalac odigrao četiri Eura do sada, dok je Platini svih devet pogodaka postigao na prvenstvu u Francuskoj 1984. godine.

Ronaldo je u Portugalu 2004. je zabio dva gola, jedan 2008. godine, tri 2012., te još tri na posljednjem EP-u u Francuskoj 2016, dok je Platini zabio jedan Dancima, tri Belgijancima, tri Jugoslaviji jedan Portugalu i jedan Španiji u pohodu Francuza na evropsku krunu do koje su i došli na prvenstvu koje su oni i organizovali. Ukoliko bi Ronaldo postigao još barem jedan gol, osamostalio bi se na čelu vječne liste strijelaca.

Na trećem mjestu je Alan Širer (Shearer) sa sedam postignutih golova, dok su Zlatan Ibrahimović, Nuno Gomeš (Gomes), Patrik Klajvert (Patrick Kluivert), Rud van Nistelroj (Ruud van Nistelrooy), Tjeri Anri (Thierry Henri), Vejn Runi (Wayne Rooney), te Antoan Grizman (Antoine Griezmann) postigli po šest pogodaka.

Dakle, samo će Ronaldo i Griezman imati priliku da na 16. izdanju poprave svoje brojke. Zanimljivo da je Grizman svih šest golova postigao na posljednjem prvenstvu koji je ugostila Francuska. 

 

Učitaj još novosti