25. 07. 2021 - 12:37
Direktor Sportkluba: Telekom će imati šta da objašnjava što su...
907
Shares
Direktor Sportkluba: Telekom će imati šta da objašnjava što su kao državna kompanija platili nezamislivu cijenu za Premiership

Cijena višestruko veća od one koju je plaćao Sportklub

Direktor Sportkluba: Telekom će imati šta da objašnjava što su kao državna kompanija platili nezamislivu cijenu za Premiership

25. 07. 2021 - 12:37
0
Shares

Direktor Sport kluba Nemanja Simeunović je izjavio za Danas da su u periodu od 2019. zaključno sa 2022. plaćali prava na prenose utakmica Premijer lige 12 miliona eura godišnje, prenosi N1. 

- Plaćali smo 12 miliona eura godišnje i to je bio najskuplji sadržaj. Prava na prenose Premiershipa Sport klub ima do septembra 2022. godine, rekao je Simeunović.

On je ocijenio da je nemoguće da cijena od 600 miliona eura za šest godina, koliko je prema saznanjima agencije Beta Telekom Srbija platio prava na Premiership, bude isplativa jer su zemlje sa mnogo više stanovnika i korisnika, koji plaćaju mnogo višu cijenu pretplate, platile nekoliko puta manje od Telekoma.

- Njemačka, Austrija i Švicarska zajedno su po godini platili 25 miliona eura. Jedna Francuska koja je najskuplja po teritoriji platila je 40 miliona eura. Svaki laik bi mogao da izračuna da 100 miliona eura koje je dala Arena Sport ne može da bude iz komercijalnog interesa, smatra Simeunović.

Prema njegovim riječima, Telekom će imati šta da objašnjava što su kao državna kompanija platili nezamislivo visoku cijenu za prenose fudbalske lige, ''posebno što ne može postojati nijedna relevantna ekonomska računica niti bilo koje komercijalno utemeljenje za ponudu od 600 miliona eura''.

Simeunović ističe da će Sport klub nastaviti da omogućava korisnicima najbolje sadržaje.

- Imamo snažnu ponudu od Bundeslige, košarkaške Eurolige i Eurocupa, trke F1 I Moto GP, američkog fudbala NFL pa do ATP mastersa 1000 i 500. Sport klub ima odličnu reputaciju i istoriju pružanja visokokvalitetnih sportskih sadržaja. UEFA nas je zato i izabrala za partnera za prikazivanje EURO 2020, zaključio je Simeunović.

Ekonomski novinar Mijat Lakićević kaže da je Telekomova kupovina ''ekonomski horor, koji ima višestruke posljedice'', a profesor iz Ljubljane Marko Milosavljević je ocijenio da iza takvog poteza ne stoje ekonomski već politički motivi.

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić izjavio je da će kupovina prava višestruko povećati prihod, profit i broj korisnika, ali nije želio da navede cijenu ugovora, ističući da je to poslovna tajna, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je Telekom pobijedio u otvorenoj, tržišnoj utakmici.

image

Sport.ba/Sport1.ba

Učitaj još novosti