26. 07. 2021 - 10:45
Novi skandal u Tokiju: Još jedan takmičar odbio da se bori...
907
Shares
Novi skandal u Tokiju: Još jedan takmičar odbio da se bori protiv Izraelca

Sudanac se nije pojavio

Novi skandal u Tokiju: Još jedan takmičar odbio da se bori protiv Izraelca

26. 07. 2021 - 10:45
0
Shares

Po drugi put se na Olimpijskim igrama u Tokiju dešava izraelskom džudisti Toharu Butbulu da rivali neće s njim da se bore.

Mohamed Abdalrasool iz Sudana drugi je takmičar koji je odbio da se bori protiv Butbula. Prvi je to napravio Alžirac Fethi Nourine prije nekoliko dana. Nourine je nedavno odbio borbu protiv Tohara Butbula iz Izraela uz riječi:

"Naporno smo radili kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali palestinska je stvar veća od svega toga".

Podržao ga je i njegov trener Amar Ben Yaklif, koji je kazao da su on i njegov borac donijeli ispravnu odluku. Fethi je i 2019. godine napustio Svjetsko prvenstvo nakon što je također trebao da se bori sa spomenutim takmičarom iz Izraela.

Sada je Sudanac Abdalrasool propustio borbu protiv Butbula. Pojavio se ranije na vaganju, ali se nije pojavio u zakazano vrijeme za meč šesnaestine finala turnira u kategoriji do 73 kilograma.

Međunarodna džudo federacija nije službeno navela razlog zašto se Abdalrasool odlučio da se ne bori s Butbulom i ne odgovara na zahtjeve za komentar cijele situacije. Sudanski džudo savez također šuti.

Međunarodni olimpijski odbor je Alžircu zabranio nastupe na budućim Igrama, a čini seda će ista sudbina zadesiti i takmičara iz Sudana.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti