29. 07. 2021 - 07:40
NOVE PROVOKACIJE IZ BEOGRADA: Mladi sportisti iz BiH na meču...
907
Shares
NOVE PROVOKACIJE IZ BEOGRADA: Mladi sportisti iz BiH na meču Crvene zvezde u Ligi prvaka postavili skandalozan transparent

LIGA PRVAKA

NOVE PROVOKACIJE IZ BEOGRADA: Mladi sportisti iz BiH na meču Crvene zvezde u Ligi prvaka postavili skandalozan transparent

29. 07. 2021 - 07:40
0
Shares

Nogometaši Crvene zvezde su savladali Kairat rezultatom 5:0 i plasirali se u treće pretkolo Lige prvaka.

UEFA je kaznila Zvezdu pred ovaj duel i zabranila joj prisustvo navijača, ali dozvolila joj je da na tribinama budu djeca do 14 godina, tako da su crveno-bijeli imali podršku s tribina stadiona "Rajko Mitić".

Među njima je bilo i 70 mladih sportista iz manjeg bh. entiteta koji su učesnici kampa "Srbija te zove" u okviru kojeg imaju priliku trenirati nogomet, odbojku, košarku, rukomet i tenis sa istaknutim sportskim stručnjacima.

Atmosferu je dodatno potkuhao prekjučer i sam predsjednik Srbije Aleksandar Vučićnakon sastanka sa mladim sportistima iz BiH (manjeg bh. entiteta) i Kosova poslao kontroverznu poruku i poručio da je Srbija njihova otadžbina, a sada smo vidjeli još jedan skandalozan potez istih tih mladih sportista iz Bosne i Hercegovine. 

Naime, sredinom drugog poluvremena u TV prijenosu je prikazan nevjerovatan detalj sa tribina.

Na dijelu tribine na kojem su se nalazila pomenuta djeca bio je okačen skandalozan transparent sa natpisom "Srpsko Sarajevo".

transparent-crvena-zvezda16

Podsjetimo, termin "Srpsko Sarajevo" je Ustavni sud Bosne i Hercegovine zabranio 2004. godine kada je grad preimenovan u Istočno Sarajevo.

Tako je ovaj transparent s neustavnim i diskriminatorskim nazivom koji isključuje pripadnike svih drugih naroda, jer u nazivu nosi samo srpsku odrednicu. 

Ništa novo kada je riječ o konstantnim izljevima fašizma i nacionalizma kojima imamo priliku svjedočiti od strane istočnih komšija svih ovih godina. 

Učitaj još novosti