29. 07. 2021 - 08:09
SUZE KOJE SU OBIŠLE SVIJET: U Tokio doputovali u bunkeru sa...
907
Shares
SUZE KOJE SU OBIŠLE SVIJET: U Tokio doputovali u bunkeru sa smrznutim ribama, pet mjeseci nisu vidjeli porodice, a onda osvojili ZLATO

TOKIO 2020

SUZE KOJE SU OBIŠLE SVIJET: U Tokio doputovali u bunkeru sa smrznutim ribama, pet mjeseci nisu vidjeli porodice, a onda osvojili ZLATO

29. 07. 2021 - 08:09
0
Shares

Jedna od najdirljivijih priča s Olimpijskih igara u Tokiju vezana je za ragbiste Fidžija.

Predstavnici države koja nema ni 900.000 stanovnika savladali su u finalu ragbi susjeda Novi Zeland sa 27:12 i uzeli olimpijsko zlato. Pobjedu su proslavili plačući zagrljeni i pjevajući himnu.

Suze koje su obišle planetu nisu slučajnost. Članovi reprezentacije su posljednjih mjeseci bili osuđeni jedni na druge. Ragbisti su se okupili početkom aprila kako bi se pripremali za Olimpijske igre, ali je vlada Fidžija već 6. aprila uvela strogi lokdaun zbog korona virusa. Niko od igrača nije smio da ide kući. Ekipa je boravila u jednom hostelu u predgrađu glavnog grada, a trenirala je u garaži. Koliko im je teško padalo to što su zaključani govori podatak da je kapiten Džeri Tuvaji pokušao da pobjegne kako bi vidio svoje troje djece. Međutim, selektor ga je primjetio i uspio da nagovori da ostane, piše Kurir.

Krajem juna, poslije skoro tri mjeseca karantina, mogli su da napuste hostel, ali samo da bi putovali u Australiju na dvije pripremne utakmice. Ni tada im nije bilo dozvoljeno da vide svoje porodice.

Do Japana i Olimpijskih igara nisu mogli da putuju čarterom jer za to nisu imali para. Umjesto toga, put Tokija su krenuli teretnim avionom vozeći se u skladištu pored paleta sa smrznutim ribama.

Uprkos svim mukama, uspjeli su da stignu do zlatne medalje.

No, tu se njihove muke ne završavaju. Po povratku u domovinu moraće još dvije sedmice u karantin, pa tek poslije toga kućama. To znači da će svoje porodice vidjeti poslije čak pet mjeseci.

Učitaj još novosti