30. 07. 2021 - 16:17
EVO NA KOJOJ POZICIJI JE HRVATSKA U REDOVNOM PORETKU: Kući...
907
Shares
EVO NA KOJOJ POZICIJI JE HRVATSKA U REDOVNOM PORETKU: Kući nosi ŠEST medalja s Olimpijade

Olimpijske igre

EVO NA KOJOJ POZICIJI JE HRVATSKA U REDOVNOM PORETKU: Kući nosi ŠEST medalja s Olimpijade

30. 07. 2021 - 16:17
0
Shares

Nakon svehrvatskog finala u tenisu na Olimpijskim igrama u Tokiju i bronzana medalje Damira Martina, Hrvatska je stigla do brojke od šest medalja te se nalazi na 16. mjestu liste zemalja s najviše odličja.

Hrvatska je osvojila tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje, a isti broj medalja osvojile su još Češka i Kineski Taipei. 

Samo sedam zemalja osvojio više zlatnih medalja

Gledajući samo broj zlatnih medalja, Hrvatska ispred sebe ima samo sedam zemalja, a to su Kina (18), Japan (17), SAD (14), Ruski olimpijski komitet (10), Australija (9), Velika Britanija (6) i Južna Koreja (5).

Tri zlatne medalje kao Hrvatska osvojile su Nizozemska, Francuska, Njemačka, Kanada, Novi Zeland i Češka.

Bronzane medalje za Hrvatsku osvojili su Damir Martin u samcu te Toni Kanaet u taekwondou, srebro je pripalo Marinu Čiliću i Ivanu Dodigu u teniskim parovima, dok su do zlata stigli Matea Jelić u taekwondou, braća Sinković u veslačkom dvojcu te Nikola Mektić i Mate Pavić u teniskim parovima.

Hrvatska najbolja u regiji

Posebnu priču ispisali su Čilić, Dodig, Mektić i Pavić, jer prošlo je 113 godina otkad su zadnji put i zlato i srebro u muškim teniskim parovima uzeli teniseri iz iste zemlje.

Od zemalja u regiji, Hrvatskoj je najbliža Slovenija, koja je osvojila četiri medalje, od čega dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu, a to je dovoljno za 20. mjesto u poretku svih zemalja. Na istom mjestu nalazi se i Srbija, koja ima jednu zlatnu, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje.

Jubilarna medalja

Kosovo se nalazi na 33. mjestu s dvije bronzane medalje, a još uvijek su bez medalja Bosna i Hercegovina te Crna Gora.

Uz dvije medalje u tenisu te bronzanom medaljom, koju je osvojio Martin, Hrvatska je stigla do jubilarne 50. olimpijske medalje, računajući i ljetne i zimske olimpijske igre.

Učitaj još novosti