31. 07. 2021 - 09:23
UPRKOS VELIKIM KRITIKAMA predstavnica Saudijske Arabije nihe...
907
Shares
UPRKOS VELIKIM KRITIKAMA predstavnica Saudijske Arabije nihe htjela odustati od borbe s Izraelkom

Tahani Al-Qahtani odradila borbu

UPRKOS VELIKIM KRITIKAMA predstavnica Saudijske Arabije nihe htjela odustati od borbe s Izraelkom

31. 07. 2021 - 09:23
0
Shares

Džudistkinja iz Saudijske Arabije Tahani Al-Qahtani prva je takmičarka iz islamskih zemalja koja je na Olimpijskim igrama u Tokiju odradila borbu protiv predstavnika Izraela.

Al-Qhatani je bez ikakvih problema odradila borbu protiv izraelske takmičarke Raz Hershko u kategoriji do 78 kilograma, a nakon meča u kojem je slavila Hershko, podigla je ruku svoje protivnice i na taj način joj je zahvalila na činjenici da nije odustala od borbe sa njom.

Podsjetimo, prethodnih dana na Olimpijskim igrama od borbe protiv Izraelaca odustali su takmičari iz Alžira i Sudana.

Prvo je Alžirac Fethi Nourine odbio da se bori protiv Mohameda Abdalrassola iz Sudana. Pobjednik meča išao bi na Izraelca Tohara Butbula, pa je Nourine odlučio da se uopšte ne bori iz solidarnosti prema Palestincima.

"Naporno smo radili kako bismo se kvalifikovali za Olimpijske igre, ali palestinska je stvar veća od svega toga. Ne želim isprljati ruke", rekao je Nourine.

Olimpijski komitet Alžira nije podržao njegovu odluku. Odmah je suspendovan i on se više nikada neće pojaviti na Olimpijskim igrama.

Njegovo odustajanje značilo je da Mohamed Abdalrasool ide direktno u narednu rundu i u duel sa izraelskim takmičarem. Međutim, ni on se nije pojavio na meču iz istog razloga i Butbul je prošao dalje bez borbe.

Predstavnica Saudijske Arabije nije željela da odustane. Pojavila se na borilištu, a na kraju je meč izgubila ipponom nakon nešto manje od dvije minute.

Nakon meča došlo je i do pozdrava, a Hershko je u znak zahvale podigla ruku protivnice.

Iz islamskih zemalja stižu brojne kritike na račun Al-Qahtani posebno jer se radi o djevojci koja je pripadnica izraelske vojske.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti