31. 07. 2021 - 10:02
Prvi veliki skandal na Olimpijskim igrama u Tokiju!
907
Shares
Prvi veliki skandal na Olimpijskim igrama u Tokiju!

Ništa se ne može sakriti

Prvi veliki skandal na Olimpijskim igrama u Tokiju!

31. 07. 2021 - 10:02
0
Shares

Uoči početka atletskog programa na Olimpijskima igrama u Tokiju došlo je i do prvog velikog skandala.

Nigerijska atletičaraka Blessing Okagbare bila je pozitivna na HGH, odnosno supstancu koja poboljšava hormon rasta. Ova 32-godišnjakinja je bila testirana prije 12 dana.

Okagbare je otkrivna brlo brzo, ali je imala vremena da istrči kvalifikacionu turku na 100 metara u petak te je s vremenom 11.05 izdominirala u svojoj grupi te je bila jedan od favorita za finale.

Razlog zašto je dobila dozvolu za trkanje je taj što se doping testovi analiziraju u Evropi. To je urađeno kasno sinoć, pa je s obzirom na vremenu razliku u odnosu na Tokija uspjela nastupiti u kvalifikacijama.

Svjetska atletska organizacija je odmah po dobijanju rezultata suspendovala nigerijsku atletičarku i ona se više ne nalazi na listi učesnica polufinalnih utrka.

Na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine Okagbare je osvojila srebro. Dugo vremena je kombinovala skakanje za brzinom, ali se ove godine odlučila samo za trčanje. Najbolje vrijeme joj je bilo 10.89.

Inače, hormon rasta ima anaboličku funkciju i sagorijevanje masti. Navodno sagorjeva masti, povećava mišićnu masu, povećava snagu sportaša i pomaže pri oporavku. Naravno, nalazi se na WADA listi zabranjenih tvari.

Skandal s dopingom je ponovo zadao ozbiljan udarac Nigeriji, jer je kod kuće ostalo već 10 sporista koji nisu ispunili antidoping zahtjeve koje zahtjeva zemlja.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti