01. 08. 2021 - 16:07
ROĐAKA CARLE DEL PONTE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA - MAJKA JOJ IZ...
907
Shares
ROĐAKA CARLE DEL PONTE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA - MAJKA JOJ IZ BiH: Kad se pojavila Ajla, njeno prezime prepoznao cijeli Balkan!

TOKIO 2020

ROĐAKA CARLE DEL PONTE NA OLIMPIJSKIM IGRAMA - MAJKA JOJ IZ BiH: Kad se pojavila Ajla, njeno prezime prepoznao cijeli Balkan!

01. 08. 2021 - 16:07
0
Shares

Ajla Del Ponte koja vuče porijeklo iz BiH napravila je odličan rezultat na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ajla Del Ponte u posljednjem takmičenju današnjem dana u atletici na Olimpijskim igrama u Tokiju, trčala je u finalu na 100 metara za Švicarsku i osvojila peto mjesto.

Ona je kroz cilj prošla u vremenu 10.97 sekundi, a prvo mjesto je zauzela Elaine Thompson-Herah sa Jamajke (10.61), koja je oborila olimpijski rekord star 33 godine, koji je 1988. godine u Seoulu postavila legendarna Florence Griffith Joyner.

Ajli ovo nije prvo veliko takmičenje, već je branila boje Švicarske na Svjetskom prvenstvu 2017. u Londonu i Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

Ajla Del Ponte je Bosanka koliko i Švicarka. Majka joj je Senada Del Ponte, djevojački Polažanin, rođena u Jajcu.

ajla-del-ponte18

Sve do pada ovog grada u agresorske ruke, krajem 1992. godine, radila je kao doktorica u gradu na rijeci Plivi, piše Radiosarajevo.

Senada je te godine napustila BiH i odselila u Švicarsku, gdje se udala za Claudija del Pontea, rođaka nekadašnje glavne tužiteljice Haškog Tribunala Carle del Ponte, te sa njim ima dvoje djece, Ajlu i Karima.

Porodica Del Ponte – Senada, Claudio, Ajla i Karim posjećuje Jajce kada god im to dopuste obaveze. Svi govore i bosanski jezik.

Inače, najbolje rezultate je ostvarila je u štafeti 4 puta 100 metara, osvojivši prvo mjesto na Univerzijadi.

Učitaj još novosti