01. 08. 2021 - 18:22
Bjeloruska olimpijka na aerodromu prišla policajcima i otkrila...
907
Shares
Bjeloruska olimpijka na aerodromu prišla policajcima i otkrila najveći skandal OI-ja

DRAMA U TOKIJU

Bjeloruska olimpijka na aerodromu prišla policajcima i otkrila najveći skandal OI-ja

01. 08. 2021 - 18:22
0
Shares

Bjeloruska atletičarka Kriscina Cimanovskaja (Krystsina Tsimanouskaya) dospjela je u centar pažnje nakon što je prijavila pokušaj otmice. Naime, 24-godišnja atletičarka kritikovala je vodstvo atletske ekipe, a onda je optužila predstavnike Bjeloruskog olimpijskog odbora da su je prislino htjeli vratiti u domovinu.

Ona je za "Reuters" poručila kako se ne planira vratiti u Bjelorusiju, te da je na aerodromu u Tokiju zatražila pomoć japanske policije. Cimanovskaja je rekla kako su joj treneri u nedjelju upali u sobu i rekli joj da se počne pakirati. 

Bjeloruskinja u trebala nastupiti u ponedjeljak u prvom krugu kvalifikacija za utrku na 200 metara, te tri dana kasnije u kvalifikacijama za štafetu 4x400 metara. Međutim, Cimanovskaja tvrdi kako su je predstavnici Bjeloruskog olimpijskog odbora prijavili kasno.

- Neke naše atletičarke nisu doputovale u Tokiju kako bi se natjecale u štafeti 4x400 metara jer nisu imale dovoljno testova na doping. Trener me dodao u ekipu za štafetu bez da me pitao i ja sam o tome javno progovorila. Glavni je trener nakon toga došao do menei rekao mi da su više instance naredile da me se ukloni - rekla je Cimanovskaja za "Reuters" s aerodroma Haneda.

Bjeloruski novinar Tadeuš Gičan (Tadeusz Giczan) tvrdi da atletičarka traži azil u Austriji, te kako se ni po koju cijenu ne želi vratiti u Bjelorusiju, gdje su je već napadali državni mediji zbog kritikovanja vodstva atletske ekipe.

- Mediji pišu da Kriscinu Cimanovskaju, koja je javno kritizirala režim i sportske dužnosnike, iz Tokija šalju u Bjelorusiju. Naočigled su je predstavnici bjeloruske atletske reprezentacije odveli na aerodrom. Ovo liči na otmicu. Do aerodroma su je dopratila dva člana bjeloruske sportske delegacije. Ona je sada s policijom i volonterima. Kada su je pitali boji li se otputovati u Bjelorusiju, ona je rekla 'da' - napisala je na Twitteru novinarka Hana Ljubakova iz Minska.

Učitaj još novosti