03. 08. 2021 - 13:01
Jugoslaviji donio olimpijsku medalju, DANAS JE SOCIJALNI...
907
Shares
Jugoslaviji donio olimpijsku medalju, DANAS JE SOCIJALNI SLUČAJ! Odbio je da se odseli u SAD za pravo bogatstvo, sada živi u bijedi sa četvoro djece

NIKAD NIJE PAO U RINGU - REDŽEP REDŽEPOVSKI

Jugoslaviji donio olimpijsku medalju, DANAS JE SOCIJALNI SLUČAJ! Odbio je da se odseli u SAD za pravo bogatstvo, sada živi u bijedi sa četvoro djece

03. 08. 2021 - 13:01
0
Shares

Srbija je ove godine imala prvu bokserku ikada na Olimpijskim igrama, umalo je izmakla i medalja, a jedan od onih koji su ovoj zemlji donijeli olimpijsku medalju iz plemenitog sporta je i Redžep Redžepovski.

Makedonac je zablistao 1984. u Los Anđelesu i iz Kalifornije Jugoslaviji donio srebrno odličje.

Borio se u muva kategoriji do 51 kilograma, a jugoslovenski reprezentativac je u finalu bio poražen od domaćeg takmičara Stiva Mekrorija odlukom sudija 4:1.

Četiri trijumfa prethodila su finalnom okršaju, a Redžepovski je uspio da napravi i jedan tehnički nokaut. Makedonac je imao problem jer se veče pred finale prejeo i imao dva kilograma viška, a selektor Mate Parlov je uspio da taj problem riješi saunom.

Poslije finala dobio je ponudu da proda medalju za 10.000 dolara, što je odbio. Dan kasnije Amerikanci su Redžepu nudili i 50.000 dolara da ostane u SAD i postane profesionalac, međutim, i ovoga puta uslijedio je negativan odgovor.

Godinama kasnije je Redžep Redžepovski živio prilično loše. Postao je socijalni slučaj, koliko je teško živio u Kumanovu sa suprugom i četvoro djece govori i jedan naslov u makedonskim medijima: Siromaštvo nokautiralo Redžepovskog.

Prije nekoliko godina, u potresnoj ispovijesti makedonskim medijima, priznao je da nema novca ni kiflu da kupi ćerkama, tada učenicama osnovne škole, piše Blic.

- Ne živi se od vjetra. Jedva preživljavamo, kazao je nekadašnji šestostruki prvak Jugoslavije, čovjek koji je samo pet puta poražen u 420 borbi.

- Od slave nemam ništa. Ni dan staža, nikakve prihode. Nikada nisam pao u ringu, ali pao sam u zaborav. poručio je Redžepovski.

Učitaj još novosti