Program rane intervencije ima jedinstven i dugoročan uticaj na razvoj djeteta
Foto:PR Centar

Program rane intervencije ima jedinstven i dugoročan uticaj na razvoj djeteta

U Program rane intervencije u Resurnom centru za djecu i mlade „Podgorica“, ove školske godine, uključeno je 36 djece, a taj program ima jedinstven uticaj na razvoj djeteta i vitalnu ulogu u životu porodice, saopšteno je na pres konferenciji te ustanove.

Direktorica Javne ustanove Resursni centar za djecu i mlade „Podgorica“, mr Mirjana Popović, kazala je da se, pored drugih aktivnosti u toj ustanovi, realizuju i programi rane intervencije za djecu sa tjelesnim smetnjama i djecu sa smetnjama vida.

„Rana intervencija podrazumijeva različite oblike intervencije, koje sprovode različiti profili stručnjaka u prvim godinama života djeteta, kroz praćenje i procjenu motoričkog razvoja i razvoja vida. To je intervencija koja se sprovodi na vrijeme – u prvim godinama života djeteta, kada kao stručnjaci imamo priliku da pravovremno reagujemo“, istakla je Popović u PR Centru.

Prema njenim riječima, Program rane intervencije počiva na saznanju da rane godine života sadrže jedinstvenu mogućnost za uticaj na djetetov razvoj i to sa, kako je kazala, dugoročnim uticajima.

„Programi rane intervencije imaju vitalnu ulogu u životu porodice, ne samo djeteta nego i ukupne porodice. 2017/2018. godine u Program rane intervencije u Resurnom centru za djecu i mlade „Podgorica“ uključeno je 36 djece. Sa djecom i roditeljima rade defektolozi različitih profila (somatoped, tiflolozi), logopedi, fizioterapeuti, psiholog, pedagog i socijalni radnik“, navela je Popović.

Ona je pojasnila da sva djeca, koja su u Programu rane intervencije, redovno pohađaju predškolske ustanove „Đina Vrbica“ ili „Ljubica Popović“.

„Rješenjem Komisije za usmjeravanje je tačno predviđeno koji su to dani kada djeca dolaze u Resurni centar, ali oni takođe odlaze i u predškolsku ustanovu i vremenom se uključuju u redovan obrazovni sistem“, rekla je Popović.

Ona je pojasnila da u  Program rane interevencije roditelji sa djetetom mogu da se uključe po uputu pedijatra.

„Takođe, mogu da dođu na svoj lični zahtjev, do rješenja Komisije za usmjeravanje djece u Program rane intervencije, kako ne bi gubili vrijeme“, dodala je Popović.

Program rane intervencije u Resursnom centru za djecu i mlade „Podgorica“, kako je podsjetila, postoji od 2013/2014.godine.

„Ovaj Program se uglavnom realizovao kroz projekte, ali od 2017/2018. godine imamo kompletiran tim rane intervencije koji, pored individualnih tretmana sa djetetom, obavlja i kućne posjete porodici djeteta, realizuje radionice sa porodicom, roditeljima djece koja nemaju smetnju i realizuje radionice sa vaspitačima u predškolskim ustanovama“, pojasnila je Popović.

Ona je kazala da postoje podservisi, u okviru servisa rane intervencije, koje pruža Resurni centar, a to je, kako je precizirala, mogućnost boravka djeteta, koje je van prebivališta Crne Gore.

„Dijete može da dođe u Resursni centar i boravi na kratko, gdje može da bude u procesu opservacije od stručnjaka, ili koristi individualne tretmane, u skladu sa procjenom tima stručnjaka. Još jedan od podservisa je Centar ranog razvoja, koji smo realizovali uz podršku Ministarstva prosvjete i organizacije Save the children“, navela je Popović.

Generalna direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje i vaspitanje lica sa posebnim obrazovnim potrebama u Ministarstvu prosvjete, Arijana Nikolić – Vučinić, podsjetila je da je inkluzivno obrazovanje uključeno u obrazovni sistem zadnjih 20 godina, ocijenjujući da je ono danas „u potpunosti zaživjelo“.

„Inkluzivno obrazovanje je prvi izbor i imperativ u smislu da se djeca sa posebnim obrazovnim potrebama uključuju u redovne škole. Ali, čitav taj put od 20 godina nas je doveo ovdje kad sa sigurnošću možemo reći da nam je najveći broj djece u inkluziji u redovnim školama. Tome je prethodio jako veliki trud i jako veliki posao“, kazala je Nikolić – Vučinić.

PR Centar

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.