16. 03. 2015 - 11:30
Red Bull prijeti: "Napustit ćemo Formulu 1!"
907
Shares
Red Bull prijeti:

Izjednačiti performanse motora

Red Bull prijeti: "Napustit ćemo Formulu 1!"

L. N.
16. 03. 2015 - 11:30
0
Shares

Red Bullov šef Christian Horner je pozvao FIA-u da izjednači performanse motora kako bi se smanjile razlike između ekipa i kako bi trke opet bile zanimljive.

Podsjeća da je FIA u godinama Red Bullove dominacije često mijenjala pravila, samo da ih skine s vrha. Smatra da bi sada trebalo povući iste mjere.

''Kada smo mi pobjeđivali, a mi nikad nismo pobjeđivali s ovolikom prednošću, sjećam se da su ukidani dvostruki difuzori, mijenjane su ispušne cijevi, ukinuta su fleksibilna krila, a jednom je usred sezone promijenjeno i mapiranje motora'', podsjetio je Horner.

''FIA unutar pravila ima mehanizme za izjednačavanje. Mislim da je to nešto sa čim bi se trebali zabaviti'', dodao je.

Na pitanje s kojih temelja traži FIA-ino uplitanje i izjednačavanje performansi motora, Horner je odgovorio da je to u interesu sporta jer Formula 1 bilježi alarmantan pad gledanosti i popularnosti.

''Bojim se da će interes samo opadati. Danas na TV-u uopšte nisam vidio Mercedese jer televizija nije zainteresovana za gledanje procesija. Vrhunac dana za mene je bio Schwarzenegger na podijumu'', rekao je Horner.

Horner procjenjuje da je razlika između Mercedesovog i Renaultovog motora motora – na kojem Red Bull vozi – u ovom trenutku 100 konjskih snaga.

Red Bullov savjetnik za auto-moto sport Helmut Marko upozorio je da bi se austrijska kompanija mogla povući iz Formule 1.

Procijenit ćemo situaciju ponovo tokom ljeta, kao i svake godine, vidjet ćemo kakvi su nam troškovi, a kakvi dobici. Ako budemo potpuno nezadovoljni, ozbiljno ćemo razmisliti da napustimo Formulu 1. Velika je opasnost da će gospodin Mateschitz izgubiti strast koju osjeća prema Formuli 1“, naglasio je Marko.

Učitaj još novosti