17. 09. 2016 - 12:32
Slijedi nogometna revolucija: FIFA odlučna stvoriti novo...
907
Shares
Slijedi nogometna revolucija: FIFA odlučna stvoriti novo klupsko takmičenje

SASTALI SE SA ČELNICIMA BARCELONE

Slijedi nogometna revolucija: FIFA odlučna stvoriti novo klupsko takmičenje

17. 09. 2016 - 12:32
0
Shares

Predstavnici FIFA-e, predvođeni novim predsjednikom Giannijem Infantinom i njegovom desnom rukom Zvonimirom Bobanom, sastali su se s delegacijom Barcelone, gdje su razgovarali o mnogobrojnim temama.

"Mundo Deportivo" ipak otkriva kako su FIFA i Barcelona u "hladnom ratu" od one famozne kazne Blatterove administracije koja je Kataloncima zabranila transfere igrača.

Barca je odradila kaznu, ali Blatteru i njegovim ljudima vrata kluba ostala su zauvijek zatvorena.

Ipak, novi predsjednik je željan da što prije izgladi odnose s Kataloncima, a čini se da je na veoma dobrom putu.

Osim problema na relaciji FIFA - Barcelona, čelnici ovih dviju organizacija razgovarali su o reformi Svjetskog klupskog prvenstva.

Naravno, u cijeloj priči je najvažniji novac, a Barcelona, kao i još neki evropski klubovi, smatra da Svjetsko klupsko prvenstvo može biti itekako unosan posao.

Međutim, sve je još uvijek u fazi pregovora, ali novi turnir trebao bi se održavati svake dvije godine počevši od 2019. godine.

Svjetsko klupsko prvenstvo postalo imalo bi turnirski karakter sa 16 ili 24 kluba, a Evropa i Južna Amerika imale bi osam sigurnih mjesta. 

Infantino je cijeli projekt povjerio u ruke Zvoni Bobanu, a on će zajedno s Marcom van Bastenom stvoriti okvire novog takmičenja o kojem bi više informacija trebali imati u oktobru kada se sastane FIFA-in Savjetodavni odbor.

Učitaj još novosti