Novi model nastave do kraja godine
Ilustracija

Danas sastanak radne grupe

Novi model nastave do kraja godine

Radna grupa Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za izradu novog modela izvođenja nastave u toku drugog polugodišta, trebalo bi danas da održi prvi sastanak, saznaje Pobjeda.

U tom tijelu bi, prema informacijama Pobjede, trebalo da budu predstavnici Sindikata prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, Zavoda za školstvo, Udruženja Roditelji i po jedan direktor veće i manje škole.

Resor ministarke Vesne Bratić, trebalo bi, takođe, da pokrene pitanje da se nastavni kadar oslobodi administrativnih obaveza, jer popunjavaju elektronske dnevnike, te one klasične, a unose i podatke u matičnim knjigama u školama...

Do početka nove godine radna grupa izradiće rješenje o organizaciji nastave koje će se dostaviti na ocjenu školama - koje na kraju treba i da ga realizuju. O toj odluci izjasniće se i Institut za javno zdravlje i nacionalna tijela koja se bave suzbijanjem korona virusa, odnosno preporučiti na koji način treba da se obezbijedi poštovanje mjera za suzbijenja korona virusa.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Pobjedi nijesu konkretno odgovorili na pitanja o ovoj temi - između ostalog, ko će sve da bude u radnim grupama, navodeći da se ,,trenutno bave pregledom stanja u ovom zahtjevnom resoru i planom organizacije budućih aktivnosti“.

"Ministarka i njen tim ulažu ogromno vrijeme i energiju kako bi na najbolji mogući način odgovorili trenutnim izazovima i izazovima koji su pred nama, s posebnim akcentom na početak drugog polugodišta u kontekstu pandemije kovid-19. To je sve što možemo reći o trenutnim aktivnostima i pravcima djelovanja", naveli su oni.

Aktuelni model o organizovanju nastave koji je donijelo prethodno rukovodstvo Ministarstva prosvjete, a prema kom u školu od 1. oktobra idu đaci do šestog razreda, uključujući i prvake srednje škole, dok ostali uče od kuće, oštro je kritikovao dio javnosti. Prije nego što je odluka sačinjena, između ostalog, međunarodna organizacija UNICEF u Crnoj Gori preporučila je resoru ministra Damira Šehovića da treba da se omogući svakoj školi da sama donese odluku o najboljim načinima organizovanja nastave za vrijeme epidemije. Predočili su im podatke iz njihovih istraživanja koja, pored ostalog, pokazuju da skoro svaka peta porodica u našoj državi s djecom uzrasta do 18 godina – nema pristup kompjuteru ili laptopu s internetom, čime im je onemogućeno da učestvuju u nastavi na isti način kao njihovi vršnjaci.

To nije uvaženo, iako su i prosvjetni radnici negodovali što se ne dozvoljava školama u kojima ima manje đaka da za sve organizuju nastavu u učionicama.

Model koji je počeo da se primjenjuje od 1. oktobra u školama je nedavno osporila i zamjenica ombudsmana Snežana Mijušković na način što je zatražila od Ministarstva prosvjete da sva djeca od drugog polugodišta idu u školu. Smatra da treba svi da imaju pravo na obrazovanje pod jednakim uslovima.

Zbog kašnjenja početka školske godine, a samim tim i skraćenog prvog klasifikacionog perioda (školska godina ima četiri klasifikaciona perioda, po dva u polugodištu, nakon kojih im se zaključuju ocjene) nedavno je više od 5.000 nastavnika peticijom zatražilo od Ministarstva prosvjete da im se omogući da djeci izvode zaključne ocjene tek na kraju prvog polugodišta. Ni ta inicijativa, međutim, nije prošla, nakon čega su pojedini profesori ispričali za Pobjedu da su djeci zbog toga morali da daju bolje ocjene, jer nijesu imali uslova da sagledaju kakvo je objektivno stanje.

Očekivanja nastavnika

Slavka Bošković iz Sindikata prosvjete kazala je prekjuče za naše novine da očekuje da će se nova radna grupa Ministarstva prosvjete usredsrediti na to da se iznađe model koji neće previše opteretiti nastavnike. Što prije, prema njenim riječima, škole koje imaju manji broj učenika i imaju prostorne uslove treba u toku drugog polugodišta da pređu na klasični oblik nastave.

- Nema razloga da se to i ne primijeni. Velike škole vjerovatno će morati primjenjivati drugi model. Radna grupa će vidjeti kako će to da bude – navela je ona.

Većina prosvjetnih radnika, kaže Bošković, smatra da je najbolja mogućnost da imaju jedan model nastave - da li samo onlajn ili samo neposredna.

- Jer sa dva uporedna modela vrlo je teško za svakog prosvjetara organizovati rad. Teško se postiže... – rekla je ona, dodajući da će tražiti da se valorizuje prekovremeni i dodatni rad profesora u vrijeme korona virusa.

I Udruženje roditelji jasnog je stava da sva djeca treba da idu u školu, te da se definiše rješenje za one ustanove u kojima nije moguće da se odvija nastava zbog prostornih kapaciteta. Kristina Mihailović iz ovog Udruženja rekla je da su, između ostalog, predložili resoru ministarke Vesne Bratić da se roditeljima omogući da, na primjer, na početku polugodišta biraju da li će njihovo dijete ići u školu ili će učiti onlajn. Mihailović smatra da je to važno, jer treba imati u vidu različita zdravstvena stanja djece.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.