08. 01. 2020 - 16:00
Nesvakidašnji profesor historije je višestruki prvak u...
907
Shares
Nesvakidašnji profesor historije je višestruki prvak u bodibildingu: Izaziva poštovanje i strah kada ga vide, izgleda besprijekorno

MILOJKO HADŽIĆ

Nesvakidašnji profesor historije je višestruki prvak u bodibildingu: Izaziva poštovanje i strah kada ga vide, izgleda besprijekorno

08. 01. 2020 - 16:00
0
Shares

Učenici osnovne škole "Milan Đ. Milićević" u beogradskom naselju Medaković imaju možda najinteresantnijeg nastavnika historije, čovjeka koji je naizgled u životu i karijeri spojio nespojivo. Milojko Hadžić, među učenicima i prijateljima poznat pod nadimkom "Švarc", višestruki je prvak u takmičarskom bodibildingu.

Rođen je u Beogradu, a sedam godina je živio u Tuzli. Osnovnu školu je završio na Banjici, a već tada je pokazivao interesovanje za historiju, što nije promaklo ni njegovoj nastavnici u školi "Bora Stanković".

"Sjećam se da je Ilinka, moja nastavnica historije u osnovnoj školi, rekla za mene da sam živa enciklopedija", započinje priču za N1 Milojko Hadžić.

Svoj put kao mladi historičar je nastavio da gradi i u 11. beogradskoj gimnaziji, u kojoj je već u prvom razredu osvojio zlatnu medalju na takmičenju iz historije o temi "Srbija u Prvom svjetskom ratu".

"Od malih nogu sam zavolio historiju i to sam nastavio da njegujem kroz cjelokupan proces obrazovanja, od osnovne škole, pa sve do fakulteta", objašnjava popularni „Švarc".

2

Izvor: Privatna arhiva

Obrazovanje je krunisao na Filozofskom fakultetu u Beogradu gdje je stekao zvanje diplomiranog historičara.

Tokom karijere, radio je kao nastavnik historije u beogradskim osnovnim školama "Karađorđe", "Dositej Obradović", kao i "Milan Đ. Milićević" gdje i danas predaje.

Pored historije, "Švarc" se od srednje škole bavio takmičarskim bodibildingom, dizanjem tegova i disciplinama snage. Njegova takmičarska karijera trajala je od 1987. pa sve do 2013. godine kada se posljednji put takmičio. U tom periodu osvojio je više od 50 medalja, titula i pehara, a kako naglašava naš sagovornik, treba uzeti u obzir da su ranije u Srbiji postojala samo dva takmičenja godišnje iz bodibildinga.

3

Izvor: Privatna arhiva

"Uvijek sam volio i poštovao sport. Pored snage uma, veoma je važno njegovati i snagu tijela jer ona donosi zdravlje i kvalitetniji život, što pokušavam da naučim i moje đake", poručio je on u razgovoru za N1.

Danas je predsjednik Kluba dizača tegova "Švarc" na Medakoviću, jednog od omiljenih mjesta za trening mnogim stanovnicima ovog dijela Beograda, a i mnogim Hadžićevim učenicima koji žele da krenu stopama svog nastavnika.

Kroz razgovor sa učenicima osnovne škole "Milan Đ. Milićević", na pitanje ko vam je omiljeni nastavnik velika većina djece je dala isti odgovor - "Pa Švarc!".

"Zanimljiv je i inspirativan. Njegova predavanja nisu dosadna, a to je baš rijetko u školi...", rekao nam je jedan učenik 6. razreda.

Hadžić dodaje da je rad s djecom uvijek doživljavao kao svoj poziv, kao i da je zbog toga, između ostalog, odlučio da se posveti pedagoškom radu.

"Učenicima se, pored toga što pokušavam da im prenesem znanje, trudim da budem i prijatelj i da znaju da uvijek mogu da mi se obrate kada im je potreban savjet ili pomoć", istakao je on uz zanimljivu opasku.

"Inače, đaci kada me vide se prvo malo uplaše zbog moje pojave i krupne konstitucije. Kasnije shvate da u meni imaju i nastavnika i prijatelja, pa se opuste... Ali, ta moja pojava dobro dođe kada su nemirni na času, pa je samo dovoljno da ih pogledam i podignem obrvu kako bi se smirili", priča "Švarc" kroz smijeh.

Od jednog učenika petog razreda smo dobili zanimljiv odgovor koji nam je pokazao da njihov nastavnik historije uspjeva da ih inspiriše i zainteresuje za taj školski predmet.

"Volim historiju, toliko je volim da sada ne samo da ja znam sve o historiji, nego sam i babu i dedu naučio pričajući im šta smo radili na času", ushićeno je objasnio ovaj đak.

Sa sagovornikom N1 razgovarali smo i o radu u današnjem prosvjetnom sistemu, generacijama kojima predaje, kao i načinima kako pronaći inspiraciju u teškim vremenima.

4

Izvor: Privatna arhiva

"Mnogi me pitaju odakle mi volje i entuzijazma za sve što radim u školi i sa učenicima... Kažu male su plate, kako nalaziš inspiraciju. Iako i sam svjestan da su ta pitanja istinita i da imaju poentu, svima kroz osmjeh kažem - nemojte nikom da kažete, ja bih ovo radio ako je potrebno i besplatno", zaključio je ovaj jedinstveni nastavnik, historičar i sportista, koji je i ponosni otac.

Učitaj još novosti