Veće plate i do 160 eura

Veće plate i do 160 eura

Nastavnicima se ovog mjeseca obračunava dodatno uvećanje zarada, u skladu sa prethodnim sporazumom sa Vladom, nakon što su obustavili trodnevni štrajk koji su organizovali u februaru

Od 1. oktobra očekuju uvećanja u iznosu od 17,5 do 18 odsto. Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović kaže da će sada prosječna zarada nastavnicima da iznosi više od 1.000 eura

Nastavnici će i ovog mjeseca da dobiju uvećanu zaradu, ukupno sa julskim povećanjem u iznosu od najmanje 17 odsto neto. Kako još nije potpisan izmijenjeni Granski kolektivni ugovor, to će im se obračunati po jednokratnoj formuli samo za ovaj mjesec.

- To znači da će od septembra, s julskim uvećanjem zarade biti povećane za 140 -160 eura – rekao je Pobjedi predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović.

Ovo uvećanje proizilazi na osnovu pređašnjeg sporazuma sa Vladom, a nakon što su sindikalci u februaru organizovali štrajk, a potom ga obustavili kada je uspostavljen dogovor sa predstavnicima izvršne vlasti. Tada su potpisali sporazum kojim su im definisana ova uvećanja. Štrajkovali su zato što im početkom januara nije uvećana zarada za deset odsto, koliko je bilo propisano Granskim kolektivnim ugovorom. To uvećanje je realizovano u julu, a sada dodatno imaju i u septembru.

Predsjednik Sindikata prosvjete kaže da će nastavni kadar i ostali zaposleni dobiti veću platu i kroz program „Evropa sad 2“.

Od 1. oktobra očekuju uvećanja u iznosu od 17,5 do 18 odsto. Božović kaže da će sada prosječna zarada nastavnicima da iznosi više od 1.000 eura.

- Prije tri godine prosječna zarada bila je 500 eura – rekao je on.

Božović kaže da svakako nastavni kadar zaslužuje veća primanja i da će raditi na unapređenju njihovog položaja. Ističe da će najveće uvećanje osjetiti zaposlene higijeničarke koje će dobiti platu u iznosu od 600 eura, toliko je kroz program „Evropa sad“ predviđeno da primaju radnici koji imaju završenu srednju školu.

Nedavno je Osnovni sud donio presudu, a potom je potvrdio i Viši sud, da su sindikalci u februaru organizovali trodnevni štrajk mimo zakona. Nakon što je radnička organizacija prekinula štrajk, iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija saopštavali su da neće pokretati postupke zbog toga čina, ali su ipak pokrenuli. Tužili su Sindikat stavljajući mu na teret nezakonito organizovan štrajk. Kada je presuda donijeta u korist izvršne vlasti, iz Ministarstva su poručili da neće potezati za bilo kakvim sankcijama.

Ministarstvo prosvjete je upozoravalo Sindikat da je tada najavljeni štrajk mimo zakona, te su pominjali uredbu iz 2006. godine koja nalaže nastavnicima da drže časove u trajanju od 45 minuta. Sindikat im je, međutim, uzvraćao argumentacijom da je ta uredba nevažeća, i da je taj resor bio u obavezi da donese novu uredbu nakon što je usvojen Zakon o štrajku iz 2015. godine. Navodili su da su učestalo tražili od Ministarstva da sačine zajedno novu uredbu i da im se u skladu sa Ustavom obezbijedi pravo na štrajk. Tražili su od Ministarstva da to učini i uoči najavljenog štrajka koji je organizovan u februaru. Taj resor se nije odazivao na tu inicijativu, pa je Sindikat ćutanje tumačio time da im odgovara stara uredba po kojoj ne mogu da štrajkuju.

Prije tri godine prosječna zarada bila je 500 eura

Sindikat je samoinicijativno donio akt o minimumu procesa rada, te su realizovali štrajk na način što su dolazili nastavnici u školu, ali nijesu držali časove, već su četiri sata realizovali administrativne obaveze. Takav model osmislili su sagledavajući praksu svojih kolega iz regiona. Ministarstvo je nakon obustave štrajka i dogovora poteglo tužbu zbog takve vrste bunta. Sindikat im je odgovorio inicijativom prema Ustavnom sudu. Zatražili su da se ispita ustavnost odredbe iz 2006. godine po kojoj, kako ponavljaju, nemaju pravo na štrajk, čime im se krši ustavno pravo na štrajk.

Božović je saopštavao da je očekivao da Osnovni sud ,,šire“ sagleda situaciju, a ne da se poziva na ,,nedemokratsku uredbu iz 2006. godine koja sprečava prosvjetne radnike da štrajkuju makar i deset sekundi u toku dana“.

– Ta uredba nema pravno dejstvo još od 2015. godine. Istekao joj je rok. Očekivali smo da Osnovni sud kaže da je država svjesno kršila Zakon o štrajku i namjerno je opstruirala radnike i dovodi ih u situaciju da se ne donosi novi akt o minimumu procesa rada. Ovako je ispalo da su prosvjetni radnici ušli neozbiljno i neodgovorno u štrajk. Mi smo bili obespravljeni i tri mjeseca smo molili da nađemo kompromisno rješenje – rekao je Božović.

Osnovni sud je ocijenio da je Sindikat prosvjete Crne Gore nezakonito stupio u štrajk. U presudi u koju je tada Pobjeda imala uvid, navedeno je da se usvaja tužba Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija protiv Sindikata prosvjete Crne Gore, zbog odluke o granskom štrajku koji je započeo 19. februara ove godine i trajao tri dana.

Sud je ocijenio i da je Sindikat donio akt o minimumu procesa rada, kojim su odlučili da nastavnici ne drže nastavu, te da je to učinio jednostrano, mimo Ministarstva prosvjete, nauka i inovacija.

– Dolazi se do zaključka da je isti donijet na način koji nije u skladu sa određenjem iz čl. 23 Zakona o štrajku, a što ga čini nezakonitim – smatra Osnovni sud.

Božović smatra da je uredba iz 2006. godine u suprotnosti sa svim tekovinama ljudskih sloboda koje su sticali naši preci u posljednjih 100 godina.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.